وباکا

آموزش تخصصی برنامه نویسی وب

در این مجموعه به آموزش زبان جاوا می پردازیم. جاوا(Java)‏یک‌ زبان برنامه‌نویسی شئ‌گرا ، قابل حمل و قدرتمند است که با توسعه فناوری های همراه و افزایش محبوبیت سیستم عامل اندروید روی گوشی های تلفن همراه، جانی تازه یافته و به یکی از پرطرفدارترین زبان های برنامه نویسی تبدیل شده است. 

1-معرفی زبان جاوا

جاوا(Java)‏یک‌ زبان برنامه‌نویسی شئ‌گراست که برای اولین بار توسط جیمز گوسلینگ در شرکت سان مایکروسیستمز ایجاد شد و درسال ۱۹۹۵ به عنوان بخشی از سکوی جاوا منتشر شد. زبان جاوا شبیه به C++ است اما مدل شیءگرایی آسان‌تری دارد و از قابلیت‌های سطح پایین کمتری پشتیبانی می‌کند. ضریب اطمینان عملکرد برنامه‌های نوشته‌شده به این زبان بالا است و وابسته به سیستم‌عامل خاصی نیست، به عبارت دیگر می‌توان آن را روی هر رایانه با هر نوع سیستم‌عاملی اجرا کرد. برنامه‌های جاوا به صورت بایت کدها کامپایل می‌شوند. که مانند کد ماشین هستند و به ویژه وابسته به سیستم‌عامل خاصی نیستند.

2-برنامه‌های جاوا و اپلت‌ها

جاوا برای نوشتن انواع برنامه‌های کاربردی مناسب است. با جاوا می‌توان انواع برنامه‌های زیر را نوشت:

  • برنامه‌های تحت وب
  • برنامه‌نویسیسیستم‌های کوچک مانند موبایل، پاکت پی‌سی و…
  • برنامه‌های کاربردی بزرگ (Enterprise)
  • برنامه‌های رومیزی (Desktop)
  • و غیره.

قابلیت خاصی در جاوا وجود دارد بنام اپلت. اپلت‌ها امکانات فراوانی برای نوشتن برنامه‌های تحت وب در اختیار برنامه‌نویسان قرار می‌دهند که دیگر زبان‌های برنامه‌نویسی فاقد آن هستند، البته وجود ماشین مجازی جاوا برای اجرای اپلت لازم است. اپلت‌ها نظیر فناوری اکتیوایکس شرکت مایکروسافت هستند که برنامه‌نویسان را قادر می‌سازد تا امکاناتی را به مرورگر کاربر بیافزایند.

مزیت های جاوا نسبت به ابزارهای دیگر از جمله دات نت محصول مایکروسافت عبارت است از:

  1. سیستم‌عامل: هر چقدر زبانهای.net قوی باشند تنها بر روی پلت فرم ویندوز اجرا می‌شوند و برخی ویندوزراسیستم‌عامل غیر قابل اعتمادی در برنامه نویسی Enterprise می‌دانند. ولی جاوا از این نظر انتخابی خوب است.
  2. قابلیت حمل: جاوا بر رویپلتفرم‌های گوناگونی قابل اجرا است، از ATM و ماشین رختشویی گرفته تا سرورهای سولاریس با قابلیت پشتیبانی از 1024 پردازنده برای پردازش.
  3. جاوا بیشتر از یک زبان است: جاوا فقط یک زبان نیست و انجمن‌هایی متشکل از بزرگان صنایع و برنامه‌نویسان زیادی مشغول به توسعه و ایجاد استانداردهای جدید و به روز هستند.

3-نمونه‌ای از برنامه‌های جاوا

در زیر نمونه‌ای از برنامه‌ای که در جاوا نوشته شده‌است آورده شده‌است. البته برای کامپایل کردن این برنامه بایستی کیت توسعه جاوا (SDK)بر روی سیستم مورد نظر نصب شده باشد.

public class Test{
public static void main(String[] args) {
System.out.println(“HelloWorld!”);
}
}

بر طبق قرارداد فایل ها بعد از کلاس‌های عمومی نام گذاری می‌شوند. سپس باید پسوند java را به این صورت اضافه کرد

Hello_world.java

این فایل اول باید با استفاده از کامپایلر جاوا به بایت کد کامپایل شود. در نتیجه فایل زیرایجاد می‌شود.

Hello_world.class

6- قابل حمل بودن جاوا

همانطور که در بخش اول گفته شد مهمترین ویژگی زبان جاوا که آنرا از دیگر زبان ها متمایز می کند، کمپایل دو مرحله ای ان است. این که در مرحله اول کدهای منبع به کدبایت ها تبدیل شده و این کدبایت ها روی هر سیستمی با هر سخت افزار یا سیستم عاملی که دارای نرم افزار کوچکی بنام ماشین مجاز جاوا (JVM) باشد قابل اجرا خواهند بود – این روش رمز قابل حمل بودن، پیشرفت جاوا و استفاده آن روی سیستم های مختلف است.

شکل زیر مراحل کمپایل جاوا را نشان می دهد:

مراحل کمپایل برنامه های جاوا

 

5- نسخه های مختلف جاوا

جاوا زبانی قدرتمند است که می تواند به سه روش زیر استفاده شده و دارای سه نسخه اصلی زیر است:
– Java SE (Standard Edition)– نسخه استاندارد : برای ساخت برنامه های سمت سرویس گیرنده سرخود.
– Java EE(Enterprise Edition) – نسخه سازمانی : برای ساخت برنامه های سرویس گیرنده/سرویس دهنده مثل JSP
– Java ME (Micro Edition)– نسخه ریز : برای ساخت برنامه ها برای تلفن همراه

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست مطالب