در این جلسه به معرفی انواع صفحات وب و روش طراحی صفحات وب می پردازیم. صفحات وب بصورت ایستا و پویا می باشند. همچنین در اين جلسه با ويژگيهای فايلهایHTML و نحوه ايجاد يک فايل ساده و نمايش آن در صفحه مرورگر آشنا خواهيد شد.
انواع صفحات وب
صفحات وب ایستا
صفحات وب پویا
انواع برنامه نویسی صفحات وب
برنامه نویسی سمت سرویس گیرنده
برنامه نویسی سمت سرویس دهنده
در این مدل، اجراي تمامی پردازش ها بر روی سرويس دهنده، قبل از ارسال صفحه براي مرورگر است . يكي از مزايای عمدهمدل فوق نسبت به مدل Client-Side ، اين مورد است كه : در يك صفحه وب صرفاً شاهد كدهای Html خواهيم بود. و دستورات برنامه نویسی صفحات وب در نزد سرويس دهنده وب مخفی نگهداری خواهد شد و در نتیجه اكثر مرورگرها قادر به نمايش نتايج خواهند بود.يكي ديگر از نكات مهم در رابطه با مدل فوق، اين است كه يك صفحه تا زمانيكهدرخواستیبرای آن دريافت نشده باشد ، محتويات آن بوجود نخواهد آمد.
PHP كه در ابتدا Personal Home Page ناميده مي شد و اخيراً PHP: Hypertext Preprocessor (پیش پردازشگر ابرمتن )ناميده می شود ، يكی از تكنولوژيهای رايج برای ايجاد صفحات وب پويای سمت سرور است .
نرم افزار مبتنی بر وب
. يک فايل HTML فايلی متنی است که از تگ های HTML تشکیل شده است، تگ ها برای تعیین ساختار اطلاعات موجود در صفحه وب، بیان چگونگی نمایش آن و معرفی فایل های مورد نیاز آن استفاده شده و مرورگرهای وب قادر به درک تگ ها و نمایش صحیح آن می باشند. فایل های اچتمل دارای پسوندhtm يا htmlمیباشند.
ابزارهای طراحی صفحات وب
برای طراحی صفحات وب می توان از ویرایشگرهای متنی ساده مثل Notepad و یا از نرم افزارهای اختصاصی طراحی وب مثل DreamWeaver محصول شرکت Adobe استفاده کرد. مسلماً نرم افزارهای اختصاصی، امکانات بیشتری از جمله طراحی صفحات بصورت WYSIWYG، ابزارهای آماده برای اضافه کردن به صفحه، ویزاردهایی برای انجام عملیات مختفل و کادرهایی برای انجام تنظیمات اجزای صفحه و … را در اختیار طراح قرار می دهند. در آینده با امکانات اصلی نرم افزار دریم ویور آشنا خواهید شد. علیرغم وجود ابزارهای تولید خودکار صفحات وب، اکیداً توصيه ميشود ابتدا از ویرایشگرهای متنی معمولی برای تهيه صفحات خود استفاده کرده، عملکرد تگها را شناخته و هيچگاه بدون اينکه بدانيد کاربرد يک تگ چيست آنرا بکار نبريد.
عناصر HTML
يک فايل HTML، متنی است که از عناصر (elements) تشکيل ميشود و برای ايجاد عناصر از تگ ها(tags) استفاده ميشود.
زبان HTML حدود 80 عنصر تعريف شده است. تگ های اچتمل بوسيله دو کاراگتر> و < ساخته ميشوند. این تگ های معمولا بصورت زوج ظاهر ميشوند، مانند <b>test</b>که تگ اول در يک زوج تگ مثلا <b> تگ شروع و تگ دوم مثلا <b/> تگ پايانی نام دارد. متن بين تگ اول و تگ دوم در يک زوج تگ محتوای عنصر ناميده ميشود، مثلا “test” . اگر عنصری محتوایی نداشته باشد نیازی به تگ پایان هم نخواهد داشت. مثل عنصر hr که برای نمایش خط افقی استفاده می شود.
زبان HTMLحساس به حالت حروف نیست و تگ ها را ميتوانيد بوسيله حروف لاتين کوچک يا بزرگ نوشت. برای مثال دو تگ <b> و <B> معادل هم هستند ولی اکیداً توصيه ميشود به خاطر سازگاری با XHTML از حروف کوچک استفاده شود.
خصوصیات تگ ها
برای تگ ها ميتوان خصوصیات (شناسه ها) آنها را تنظیم کرد که کیفیت نمایش آنها را تعیین می کند. مثلا در مورد تگ <body> شناسه ای به نام bgcolor وجود دارد که رنگ پسزمينه صفحه را تعيين ميکند، برای نمونه اگر ميخواهيد که رنگ زمينه صفحه وب سبز باشد کافی است این که به شکل زير عمل کنيد :
<body bgcolor=”black”>
در مثال زير تگ <table> دارای چهار شناسه مختلف با نامهای width، height ، align و border و مقادير center، 60، 100 و 0 ميباشد.
<table border=”0″ width=”100″ height=”60″ align=”center” >
……
</table>
شناسه ها به صورت کلی “مقدار”=نام نوشته ميشوند و هميشه به تگ شروع يک عنصر اضافه ميشوند و اگر در يک عنصر، شناسه ها مقداردهی نشوند از مقادير پیشفرض آنها استفاده خواهد شد مثلا در تگ body اگر شناسه bgcolor نوشته نشود از رنگ سفيد برای پس زمينه صفحه استفاده خواهد شد. مقدار يک شناسه را بهتر است داخل علامت ” ” نوشته شود.
در جلسه بعدی به معرفی تگ های HTML می پردازیم …