بانک اطلاعاتی MySQL یکی از پرکاربردترین سیستم های بانک اطلاعاتی است که معمولاً در برنامه نویسی با زبان PHP استفاده می شود. MySQL قابلیت نصب در سیستم عامل های مختلف از جمله ویندوز و لینوکس و نیز سخت افزارهای مختلف را دارد. در این قسمت روش مدیریت بانک اطلاعاتی با استفاده از خط فرمان MySQL را آموزش می دهیم.
برای مدیریت بانک های اطلاعاتی MySQL دو روش وجود دارد:
– استفاده از خط فرمان
– استفاده از نرم افزاری های گرافیکی مثل phpMyAdmin
1- استفاده از خط فرمان
برای دسترسی به خط فرمان MySQL درXAMPP یا EasyPHP پس از شروع به کار سرویس MySQL به خط فرمان ویندوز وارد شوید. برای این کار از منوی start به … RUN رفته و cmd را وارد کنید.
سپس وارد پوشه ای که xampp یا EasyPHP را در آن نصب کرده اید شوید:
cd c:\xampp\mysql\bin
در نهایت نام کاربری و رمز عبور برای دسترسی به MySQL را وارد کنید:
mysql.exe -u root –p password
در لوکال هاست به صورت پیش فرض نام کاربری root بدون رمز عبور برای دسترسی به MySQL وجود دارد.
استفاده از برنامه ی MySQL Monitor
بانک اطلاعاتی MYSQL یک واسط خط فرمان با نام MySQL Monitor ارائه می دهد که با استفاده از آن می توانید به MySQL دستورات مربوطه را بدهید تا بانک اطلاعاتی آن دستور را اجرا کند. برای استفاده از MySQL در هر دو سیستم عامل Linux و ویندوز می توانید دستور زیر را در سطر فرمان صادر کنید :
$> mysql -u root -p password
البته در مورد سیستم عامل ویندوز نسخه ی جدید MySQL یعنی نسخه ی 5 یک میانبر برای این کار در قسمت All Programs قرار می دهد که با اجرای آن فقط رمز عبور مدیریت بانک اطلاعاتی را از شما می پرسد و وارد MySQL Monitor می شود. (رمز مدیر همان رمزی است که در هنگام نصب MySQL وارد کرده اید. دقت کنید که شما باید با چگونگی نصب MySQL آشنا باشید و آن را بر روی سیستم خود نصب کرده باشید.
پس از ورود به قسمت MySQL Monitor پیغامی همانند زیر برای شما نمایان می شود :
Welcome To The MySQL Monitor. Commands End With : or g.
Your MySQL Connection id is = 7 to server version: 5.1.0
Type ‘help;’ or ‘h’ for help. Type c to clear the buffer
mysql>
پس از دریافت اعلان MySQL Monitor به صورت “mysql>” می توانید دستورات SQL را به ترتیب در این قسمت اجرا کنید. برای شروع کار دستور زیر را در خط فرمان وارد کنید :
mysql> use test;
در این صورت برنامه به این صورت به شما پاسخ می دهد
Database Changed
این پیغام به معنی آن است که بانک اطلاعاتی test که در هنگام نصب ایجاد می شود و برای تمرین و تست بانک های اطلاعاتی ایجاد می شود به بانک اطلاعاتی جاری تغییر یافت.
ایجاد بانک اطلاعاتی با استفاده از دستور Create Database DbName انجام می شود که به جای DbName نام بانک اطلاعاتی قرار می گیرد. برای مثال دستور زیر را در نظر بگیرید :
mysql> create database amoozesh;
لطفا به چگونگی پایان دستورها توجه کنید چون هر دستور با استفاده از یک “;” پایان می یابد. پس از Enter کردن این دستور برنامه این گونه به شما پاسخ می دهد :
Query OK, 1 row affected (0.01 sec)
این پاسخ بیانگر آن است که جدول موردنظر با موفقیت ظرف مدت 1 صدم ثانیه ! ایجاد شده و یک سطر را تحت تاثیر قرار داده است. دقت کنید که MySQL یکی از سریع ترین بانک های اطلاعاتی است
حالا یک بانک اطلاعاتی را ساخته ایم. می خواهیم یک جدول نمونه هم در آن ایجاد کنیم. برای این کار ابتدا باید بانک اطلاعاتی جاری را به بانک اطلاعاتی جدیدی که ساخته ایم تغییر دهیم. برای تغییر بانک اطلاعاتی جاری از دستور use DbName استفاده می کنیم که در آن به جای DbName نام بانک اطلاعاتی مورد نظر را می نویسید. دقت کنید در MySQL تا زمانی که یک بانک اطلاعاتی را فعال ننمایید نمی توانید هیچ گونه عملیاتی مثل ایجاد جداول و یا حذف آن ها و … انجام دهید. پس اولین مرحله همیشه بانک اطلاعاتی مورد نظر خود را فعال نمایید. پس برای فعال کردن بانک اطلاعاتی جدیدی که ساخته ایم باید دستور زیر را در خط فرمان وارد نماییم :
mysql> use amoozesh;
بعد از فعال کردن بانک اطلاعاتی مورد نظر دستورات زیر را برای ایجاد یک جدول نمونه در بانک اطلاعاتی وارد کنید .
mysql> create table studs (
id int primary key,
name varchar(100) not null,
avgr float );
ایجاد جدول با استفاده از دستور create table انجام می شود که پس از آن نام جدول قرار می گیرد و ستون های جدول در یک پرانتز باز و بسته بعد از آن قرار می گیرند. به چگونگی نوشتن بلاک ستون ها در این قسمت توجه کنید. در قسمت اول یک ستون با نام id ایجاد شده که از نوع عدد (int) هست که بعنوان کلید اصلی تعیین شده است . بعد از پایان دستور هر ستون دقت کنید که یک کاراکتر کامل “,” قرار گرفته است تا ستون ها را از هم جدا کند و در انتهای فرمان علامت سمیکالن نوشته می شود.
با اجرای دستور فوق جدول ایجاد می شود برای مشاهده ی جدول های موجود در بانک اطلاعاتی amoozesh باید دستور زیر را در خط فرمان وارد کنید :
mysql> show tables;
با صدور این فرمان MySQL Monitor پیغامی همانند پیغام زیر برای شما نمایش خواهد داد :
+————————+
– Tables_in_amoozesh –
+————————+
– studs –
+————————+
برای درج سطر داده در جدول studs دستور زیر را اجرا کنید:
mysql> insert into studs (100 , ‘ali’ , 18 );
برای مشاهده ی محتویات جدول studs هم می توانید دستور select را اجرا کنید:
mysql> select * from studs;
و به همین صورت برای دستورات دیگر SQL را نیز می توانید اجرا نمائید.